Gå direkt till innehåll
I utställningen visas föremål från hans tid på Gustavsberg, men tyngdpunkten ligger på de dekorer och ateljéföremål han gjorde under de drygt 10 år som han var konstnärlig medarbetare på Karlskrona Porslinsfabrik.
I utställningen visas föremål från hans tid på Gustavsberg, men tyngdpunkten ligger på de dekorer och ateljéföremål han gjorde under de drygt 10 år som han var konstnärlig medarbetare på Karlskrona Porslinsfabrik.

Pressmeddelande -

Ny utställning om Alf Jarnestad i Karlskrona Porslinsmuseum

För att uppmärksamma att porslinskonstnären Alf Jarnestad i år skulle ha fyllt 100 år öppnar Albinsson & Sjöberg tisdagen den 27/6 kl.11.00 den nya utställningen ”Alf Jarnestad – ett konstnärsliv” i Karlskrona porslinsmuseum. På plats finns Gunnel Jarnestad och Johan Thorneus som tillsammans med Christina Öberg har iordningställt utställningen.

I utställningen visas föremål från hans tid på Gustavsberg, men tyngdpunkten ligger på de dekorer och ateljéföremål han gjorde under de drygt 10 år som han var konstnärlig medarbetare på Karlskrona Porslinsfabrik. Efter fabrikens nedläggning 1968, så fortsätter han sitt konstnärskap i egen verkstad i Bubbetorp.


Alf Jarnestad föddes i Helsingborg 1923. Han började sin yrkesbana 1946, 23 år gammal, på Gustavsbergs studio under pionjären Wilhelm Kåges ledning. När sedan Stig Lindberg blev konstnärlig ledare i studion blev Alf hans assistent och ansvarig för fajansmåleriet.

Efter tio år på Gustavsberg gick flyttlasset till Karlskrona och Karlskrona Porslinsfabrik. Här fick Alf under Sven Erik Skawonius ledning en betydligt större frihet att utveckla sitt eget konstnärskap. Vid sidan om dekorer till kaffe- och matserviser föddes snart serierna Alfa och Trossögods.

Trossögodset kom redan 1957 och är en serie som framkom efter fritt experimenterande med metalloxider i glasyren, ofta kombinerat med fiskbensmönster. Alfaserien är en serie av enkla grundmodeller ritade av Alf, som sedan varierades i olika typer av penselmålade mönster, oftast i svart och grönt.

I början av 1960-talet föddes konstruktionerna, maskiner med kugghjul och spretiga inkrom. Skulpturerna monterades ofta på svartek eller andra strandfynd och blev till en organisk helhet. Uråldrigt och modernt på samma gång. Efter Karlskrona Porslinsfabriks nedläggning 1968 fortsatte Alf i egen studio i Bubbetorp. Där såg bland annat Bumlingar, Elvira (flicka på stol) och mycket mer, dagens ljus. Han fick också i uppdrag att göra flera offentliga utsmyckningar och finns representerad på många museer.

I början av 1970-talet vidareutbildade sig Alf till teckningslärare på Konstfack och det är många som idag minns honom från klassrummet. I slutet av sitt konstnärsliv, då leran började kännas tungarbetad, återgick han till att mer och mer måla i olja.

För mer information kontakta:
Christina Öberg

Mail: christina.oberg@fabas.se
Telefon: 0708920374

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordens största motortidningsförlag Albinsson & Sjöberg ger idag ut 11 olika magasin som distribueras i Norden. Dessutom arrangeras årligen ett 10-tal mässor och event som tillsammans lockar cirka 200.000 besökare. I koncernen FabasGruppen AB finns även Mantorp Park samt Emmaboda Flygbana. Koncernen har närmare 60 medarbetare och omsätter ett normalår cirka 170 MSEK per år. Förlaget driver också Albinsson & Sjöberg Bilmuseum och Karlskrona Porslinsmuseum.